Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

SISTEM GURU ONLINE

APDM SAPS

Friday, December 20, 2013

Cheesy Biskut Bersama Natural Nestle Yogurt

-SPONSORED POST-

Assalamualaikum...


Korang suka makan yogurt tak?
Sedap wei kalau makan yogurt..untuk kesihatan pon ye jugak..
Nestle yogurt ni ade macam 2 perisa tau..
 
Kebiasaannya, yogurt ni orang makan macam tu aje..
Tapi jangan tak tau, kita boleh memasak menggunakan yogurt.
Natural Nestle Yogurt adalah sesuai untuk ditambah dalam masakan/ pemanis/ dan sewaktu dengannya..

Cubalah, pasti korang seronok seronok..
Selain rendah lemaks, ianya juga untuk menjaga kesihatan melalui pemakanan yang sihat..
Kannnn??? 
Nak info lebih boleh check in kat SINI >>
http://ww2.nestle.com.my/dearnestle/Pages/landing.aspx

Dah alang-alang cite pasal makan makan,  aku nak share sikit resepi pencuci mulut menggunakan Natural Nestle Yogurt ni..
Ianya mudah untuk disediakan..
X sampai 30 minit la..janji bebahan mesti lengkap..

 Bahan- bahan :

 
1.       4 sudu besar Nestle Natural Yogurt
2.       1 ½ cawan Susu segar
       3.       Gula kaster secukupnya – kalau xnak manis boleh kurangkan kuantiti
4.       Semangkuk kecil agar-agar (dicairkan) / gelatin secukupnya – aku pakai agar2 jek sebab tu jek yang ade kt umah..
5.       1 sudu besar jus lemon
6.       Cream cheese
7.     15 ketul biskut
8.       20gm mentega/butter

 Dan yang paling utama utama skali adalah :

 
Nestle natural Set yogurt..aummmmmm...
 Ok, moh kita start cara-cara nak membuatnya..

Jangan risau, ianya mudah..
Kalau malas jek jadi susah..paham??
 
Gambar bersama penerangan di bawahnya..
Bertujuan untuk memudahkan kawan-kawan saya menerainya..

 
Tapis yogurt untuk buangkan air2 yang ado..kalo malas, bole jek masuk sekali harung bersama air..
Aku adalah sedikit rajinn..* ini optional ye*
Kemudian letak tepi..

  
Tumbuk biskut kasi hancur..dengan apa cara sekalipon ku x kisah..
Pastikan masuk dalam plastik then baru ko tumbuk ye..
Kebersihatan harus jaga..kang tumbuk pkai lesung tu kompom jd pedas ko punye oreo..hahaha..
Ada jugak oreo yang dah siap siap hancur..anda pegi kedai kek sana yee..sure ade..

 
Cairkan mentega/butter dalam kuali dalam api yang paling rendah supaya x hangus..

 
Masukkan biskut yang hancur tadi ke dalam mentega cair. Gaul kasi rata..

 
Kemudian, masukkan dalam loyang dan mampat-mampatkan.. alas dengan plastik..
Letak tepi..

 

Cairkan agar-agar sampai jadi cecair la yee dalam 10 minit gitu..

 

Tuangkan susu segar ke dalam kuali tadi. Dan gaulkan sehingga mendidih..
pastikan api dikawal rendah..
Dah sebati, tutup api dan letak tepi..

 
Tuangkan cream cheese dalam mangkuk lain dan putarkan..
Aku guna putaran manual.. eksersais sambil memasak gituu..
Pakai mixer pon bole..pukul sampai kembang setaman..

 

 

Masukkan gula,yogurt, agaragar+susu dan pukul sehingga begini kembangnya..

 
Tambah sedikit jus lemon.. dan rasa rasa sikit sedap ke tak ikut tekak sendiri..

 

Tuangkan cream cheese ke dalam loyang dan sebatikan nicely..

 

 


Sejukkan dalam peti ais untuk kesedapan maksimum.

 
Sekian..

 
Selamat mencuba resepi tokok tambah daku..
Sedap sehingga tak sempat nak snap moment2  makan anak beranak..
Mestilah  upkan kesedapan buat resepi sendiri kannn...
Ada lebih ku hangkut bawak ke opis..
Sape nak makan, silelah makan..

 
Nampak senangkan?? Ye memang senangg.. 
Selamat mencubaa kengkawan..

 
Yours Truly ;P