Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

searchbar lazada

lazada april

Lazada Malaysia

Thursday, September 8, 2011

Jom Masak - Sup Ikan Merah

Assalamualaikum..

Terpikir-pikir nak masak ape?haaa..saya ade idea..kali ni moh le kite bersup-sup pulak..

sup ikan merah hasil tanganku
**motip nak buat sup malam ni sbb incik asben ade tonsil sikit , lil aireen dah mula batuk..so elakkan mkanan berminyak..

Bahan-bahan :

  • 4 ulas bawang merah kecil (dimayang)
  • 2 ulas bawang putih (dimayang) 
  • 1 ulas halia (dimayang)
  • rempah tumis (yang ada bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih dan pelaga)** tp aku pkai peket perencah sup ikan adabi - sedap jugak
  • kentang dan daun sup. 
  • asam keping - paling kecil - utk hilangkan bau hanyir ikan
  • 2 mangkuk air 
  • ikan merah - ikut suka berapa ketul uols mauu

Cara-cara

  1. Cuci bersih ikan dengan air asam.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis tadi.
  3. Tumis bawang merah dan bawang putih yang dimayang tadi hingga wangi dan layu.
  4. Masukkan halia yang dimayang
  5. Biar sebentar dan masukkan air dan kentang..tunggu sampai kentang empuk
  6. Apabila sup telah mendidih, masukkan ikan, asam keping dan garam. Jangan masak ikan terlalu lama. 
  7. sedia untuk dihidangkan..tabur sikit daun sup.

Sekian..selamat mencuba..


Yours Truly ;P

Corat Coret Aidilfitri -Part 3 [ Gathering kawan-kawan sekolah menengah hubby - SMK Pasir Panjang]

 Assalamualaikum..

Dikesempatan ni ramai yang buat open house di minggu2 pertama raya..dasatkan?ni minggu depan, minggu tulat dah pack menanti untuk menerjah umah kawan2 dan sedara mara..makan sampai lebamm..selagi bole hadap, kite hadap kan jo la yoo..owhh..ade gak yang buat kenduri kendara menyatukan 2 hati di bulan berkat nih..ecehh...

Gamba kt umah kawan hubby ni x byk sgt..yela snap mane yg rase nak snap jek..segan makk kt umah yg x berapa nak kenal plus kene la jaga tatasusila sbg binik orang..yola..kwn2 hubby ramai yang x penah tgk binik die yg cumel lagik gaboomm nih bersama si kenit lil aireen yang agak menggarang..ye!! anak aku sangat garang hokeyy..auncle auntie nak bg angpau, bole plak die marah balik..hahaha..suweet jek..

owhh..tema kami anak beranak adalah pink+white :

aku n lil aireen

die anti pink, so cri yg ade line sikt2 pink pon jadikla yee..

aksi gediks si anak dara

die mengetest sume kuih raya yang ade..xpela nak, janji diam..

mereka bergathering sambil bermeeting..
aku?dok dendiam kt tepi sudah!!
anak?tuu ikut bontot apak die..hihihi..
Yours Truly ;P

Corat Coret Aidilfitri -Part 2 [ Jln Raya ke Trolak - Teluk Intan]

Assalamualaikum..

Masih lg tentang raya. tahun ni kami sempat beraya jauh skit dar biasa. Memfolow balik kg adik ipar..dan kebetulan bole singgah berjumpe ngan FIL..- dah empat tahun kawin, anak dah tiga tahun baru sempat jumpa atok n onyang..usah ditanya kenapa yaa..huhuu...hal sensitip skit..:D

Jom layan gamba hokey !!

Persinggahan pertama  - trolak timur - umah sedara BIL

Jumaat ( 2/9/2011 )
Tiba : 10 am ++


kaum wanita santai kt dalam umah

tuan rumah

kami gediks kt luar umah

sesi bagi makan kt qisya..aireen interprem skalik

sesi mengepau kepek utk makan dlm kete memasing

bonda, adik dan anak2

Kemudian perjalanan diteruskan ke Taman Padang Tembak, Teluk Intan ( Umah Mak Long BIL):

Tiba : 12 pm ++ ( rehat lama kat sini sbb tunggu kaum lelaki solat jumaat )

sampai - sampai terus dihidangkan  makan tengah hari..sedappp..

dari kiri : adik , bonda, MIL adik

melantak ikan bawal suwet sour dgn hebat sekali..siap berebut ngn adik tanpa menghiraukan org keliling..bughokk pangai..hahahaa..

X lame lps kami berpecah. adik n MIL nya sambung bertandang umah pakcik 1 lagi. while FIL ku jemput kami ke rumah opah hubby..nnti jumpe balik kt umah pakcik BIL.

borak santai antara abahku, FIL, hubby..sronok hubby dpt jumpe ayah..
aku pon tompang sronok dpt jumpe FIL

opah hubby, onyang aireen..maklumla blah aku sume dah pulang ke rahmahtullah..tapi kan rupa opah hubby ni lebih kurang rupa arwah opah aku..mak sepanjang masa dok ngadap opah..mungkin teringah kt arwah opah kot..-syahdu..

lil aireen cam biase la..terjumpe menan trus nak main.x kira la org punye..hai la anak..

Dah setel sesi jejak kasih antara ayah - anak, opah - cucu, maka misi diteruskan ke chekpoint terakhir, umah pakcik BIL..dekat2 jek..maap la gamba umah pakcik tuh x sempat nak snap..kebetulan letrik takdok, mee kari dihidangkan..so makan punye makan smpai lupe nak snap gamba..pastuh uruskan /mandikan lil aireen b4 move balik ke Cheras Baru..

Sekian, coretan ringkas kami ke Trolak - Teluk Intan seharian. sampai x sempat nak singgah menara condong trademark Teluk Intan utk sesi fotogediks..:D


Yours Truly ;P