Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

searchbar lazada

lazada april

Lazada Malaysia

Wednesday, March 16, 2011

Hikayat Merong Mahawangsa


Teringin benar nk pi tgk..dh lame sgt rasenye x nonton muvee..huhu..
Aku ade review skit info psl filem nih..jom tgk (info dari Mr tenet) ::


Info tentang Di Sebalik Tabir “Hikayat Merong Mahawangsa”
  • Kos pembikinan filem adalah RM8 juta menjadikannya filem termahal KRU Studios
  • Filem Merong Mahawangsa akan diedarkan di 72 buah negara
  • Sebanyak 3 bas penuh dengan pelakon tambahan berbangsa India dibawa khas ke Terengganu dari Kuantan untuk babak pergaduhan di Goa
  • 2 ekor gajah dan 5 ekor kuda dibawa khas untuk babak di Goa.
  • Set perkampungan Melayu hancur sehari sebelum penggambaran dan terpaksa dibina semula dan menyebabkan penggambaran tertangguh selama 3 hari.
  • 105 orang pemain muzik Orchestra Antarabangsa bermain dibawah Malaysia Philharmonic.
  • Beberapa babak aksi dalam filem ini dirakamkan oleh jurukamera khas lagak ngeri dari Hong Kong.
  • Untuk filem ini, pasukan lagak ngeri dibawa khas dari Hong Kong dan merupakan pasukan yang sama untuk “Hellboy 2″ dan “Rush Hour”.
  • Jumlah shot CGI melebihi 2000 shot.
bestkan??tahniahla kt KRU sbb berjaya buat filem yg begini canggih manggih..xde la cm sestgh filem melayu yg asik tayang kisah hantu la,cite2 hantu yg x brp nk menakutkan dan seangkatan dgnnye..

kat bwh nih plak buku dari Sastera Rakyat Kedah :

Kulit buku Hikayat Merong Mahawangsa
Kesimpulan dari buku nih:
"HMM yang dikarang dengan berdasarkan konsep penulisan sejarah Melayu tradisional, menjalankan peranannya sebagai sebuah penulisan sejarah. Ia bukanlah dikarang semata-mata berdasarkan khayalan dan dongengan; malah banyak rahsia budaya dan nilai hidup zaman dulu tersirat dalam himpunan perlambangan, mitos dan lagenda."


Comel tak?!

Salam uols..

Arini just nk share aksi manje my lil princess wearing hijab..bukan nk pakse die pkai hijab semuda ni..tp sekadar utk mendidik anak2 dr kecil kegunaan tudung/hijab jek dan lg 1 mybe hehari tgk mama die berhijab so die pon gedik2 nk pkai..byk gak tudung comel2 aku beli utk die..bile pkai x sampai 5 minit dh tanggal..


Tgh kusyuk tgk tv..

mama..mama..tantek x kakak?